Dit is een klok met een verhaal. Het uurwerk is afkomstig uit een oude Junghans Westminsterpendule. Mijn opa gaf dit uurwerk aan mijn vader, met de bedoeling dat hij daar maar eens een kast voor moest maken, de originele kast was n.m.l. verloren gegaan. Mijn vader was een jaar of zestien. Hij naar de timmerman om eikenhout. Die brulde: “Weet jij wel wat dat kost!? vuufduuzend gulden de kuub!” Totaal overrompeld kwam hij weer thuis, het uurwerk verdween op zolder. Later toen hij getrouwd was, kwam het weer op zolder. Toen werd het veel te druk met een winkel en een gezin. Na de verhuizing naar een ander pand verdween het weer op zolder. Daar bleef het liggen totdat………….. ik weer eens in de dozen aan het snuffelen was. Dat was zo`n twintig jaar later! Daar vond ik nog eens een mooi uurwerk! Ik trok het uit de doos en nam het nmee naar beneden. Mijn vader vertelde toen dit verhaal en hij zei: Ga jij er dan nu maar een kast voor maken. Terwijl ik met dat plan rondliep, kwam er in de winkel (bij de zaak waar ik werkte als klokkenmaker) de voormalig eigenaar van Klokkenfabriek Bazuin uit Rotterdam op bezoek en vertelde ons dat hij nog een paar Tafelklokkasten had staan. Ik was direct een en al oor natuurlijk en gaf aan dat ik er wel een wilde kopen. Zo is het ook gebeurd en toen hij ze afleverde, ging ik, na dat ik thuiskwam, direct naar de werkplaats om het uurwerk erin te passen, maar wat bleek? Hij stak er dik een centimeter uit vanachter! Wat nu? Nou, ik ben net zo lang aan het puzzelen gegaan totdat ik zag hoe ik het aan kon pakken. De speeltrommel kon een eind dichter op het uurwerk gemaakt worden en aan de voorkant kon ik de wijzeras en opwindassen best nog wat inkorten. Wel wilde ik dat hij op bellen zou spelen en niet op gongstaven, dus ben ik op een middag naar Friederichs in Heemstede gereden om de bellen te kunnen horen voor dat ik ze kocht. Thuis heb ik ze zuiver gestemd door ze op de juiste dikte te draaien. Toen ben ik de wijzerplaat gaan maken en de wijzers uit staal en daarna geblauwd. Maar ik wilde ook een volledige kalender erin maken, dus dag, datum, maand en maanaanduiding. Het moest en zou allemaal tussen de wijzerplaat en voorplatine moeten passen en dat doet het ook! U begrijpt, daar kan geen muis meer tussen!
Detail van de wijzerplaat. Links bovenin ziet u de grote kerk van Haamstede, rechts het slot. Ook de maand, datum en de dagschijf zijn met de hand geëtst. Ooit zou ik ook de Cijferring met de hand willen maken, want die ziet er nu wel erg ´fabrieks´uit.
Een kijkje op het uurwerk. De brug met de speeltrommel zit zo kort mogelijk op het uurwerk, zodat hij er net in kan! Ook de slinger is in dezelfde stijl gemaakt. Het speelwerk slaat op vier bellen, de uurslag op de achterste vijfde bel.