Geeft aan: De Maanstand, middelpuntsvereffening, gemiddelde Zonnetijd, ware Zonnetijd, Sterrentijd, knopen van de Maan, positie van het Perigeum en Apogeum. Het bijzonder aan dit mechaniek is dat alle aangaven via één tandwieltrein verloopt. Ondanks de zeer compacte bouw en kleine tandaantallen (Grootste is 83 t.) is hij zeer nauwkeurig. De Maanomloop tot op acht cijfers na de komma! Voor de omlooptijden: zie schema.

Rechts het astrolabium, met daarop de aanduiding van de datum en de bekendste sterrenbeelden. Deze schijf maakt in één jaar, één omwenteling extra. Dit is de sterrentijd. Per dag is dit: 23 uur, 56 minuten en 4,09 seconden. Het geheel moet nog worden uitgezaagd. De sterren zullen d.m.v. kleine zirkonen worden aangegeven.

Het uurwerk in wording, met het mechaniek. Ook het slagwerk is volgens een eigen ontworpen systeem, wat geruisloos werkt.

Bovenaanzicht van het uurwerk met astronomisch mechaniek. De aandrijving d.m.v.  veren, via een snek. Deze snek heeft 32 gangen, zodat de gangduur het dubbele is van een traditioneel snekuurwerk, namelijk. 14 dagen.

Hier ziet u de werking van het astrolabiummechaniek. De stalen staafjes die als demowijzers dienen, laten achtereenvolgens zien (van boven naar beneden) : De maanomloop, de omloop van het perigeum en apogeum, de maanknopen en de sterrentijd. In dit demofilmpje draait alles net andersom, vanwege de draairichting van de tafelboormachine, die ik ervoor heb gebruikt.

Het begin van een ontwerp van een wijzerplaat met astrolabium in weer een andere opstelling.