VERKOCHT!

Een zeer bijzondere Friese Stoelklok, die gebouwd is rond 1750. 

De klok geeft, behalve de uren, ook de getijden aan van eb en vloed. Links onder wordt de maanleeftijd aangegeven en rechtsonder de afstand van de Maan tot de Aarde. De stoel en het uurwerk zijn in topconditie! Ook het bladgoud op het loodwerk is origineel en in goede staat.

De wijzerplaat is beschilderd met de haven van Vlissingen uit die tijd. Helemaal bovenaan ziet u het Zeeuwse wapen en daaronder het wapen van Vlissingen. De uitbreiding met de getijden en Maanstanden is in 2015 voltooid.

 

Detail van de wijzerplaat.

Binnen in de cijferring ziet u het aantal uren voor eb of vloed. De beide nullen staan voor het gemiddelde peil, zeg maar NAP.

Op het linker plaatje ziet u de leeftijd van de Maan in het aantal´Dagen´ met daarbinnen de afkortingen NM: Nieuwe Maan, EM: Eerste Kwartier, VM: Volle Maan en LM: Laatste Kwartier.

De getallen op het plaatje rechtsonder geven de afstand van de Maan weer in Oud Hollandse Mijlen (Mael duysent).

Er waren in de 18de eeuw verschillende maateenheden in gebruik. De hier gebruikte eenheid is de Mijl, die is gebaseerd op de Franse Lieue Marine. Deze Mijl is 5555 meter.

Een blik in het uurwerk met getorste pilaren. Het is van hoge kwaliteit! Dat ziet u vooral aan de fijn gespaakte raderen die een zeer goede tandvorm hebben, dus niet zoals we bij de doorsnee Friese klokken gewend zijn, maar een mooie cycloïde vorm, die we uit die tijd alleen bij kwaliteitsuurwerken uit Engeland of Frankrijk aantreffen.

Hier het uurwerk van de linkerzijde. Wat direct opvalt is het vakmanschap en precisie, waarmee dit uurwerk is gebouwd. Let ook op het bijzondere slagmechaniek! Helemaal rechts ziet u de twee nieuwe raderen die dienen voor de aandrijving van respectievelijk: De uurwijzer ( 57 t.) en de getijdenwijzer ( 59 t.)

VERKOCHT!